Robotukas - elektronika

26/02/2013 00:23

        Pagaliau sukroviau robotuko elektroniką, tik sensorių trūksta. Kadangi pastaruosius darysiu kaip moduliuotus IR sensorius, paliksiu kitai temai.

    Robotuko dabartinį komplektą sudaro viena 1000mAh LiPo celė varikliams, 2 x 150mAh LiPo nuosekliai sensoriams ir uC, H tiltas su stabdymu (naudoja tik po du kanalus vienam varikliui, taigi viso užimti tik 4 kanalai), smegenis sudaro sumažinta mano DevBoard'o versija su papildomu įtampos stabilizatoriumi L7805 bei papildomas stabilizatorius KIA7805 būsimiems sensoriams, bei kitoms šmutkėms, kadangi dar nemažai žadu eksperimentuoti su šiuo robotuku.

    Smegenyse ATMEGA8 uC su 8MHz kvarcu. 

    Viskas veikia be priekaištų, tik varikliukų stabdymas kiek per "minkštas", bet nėra ko norėt, lėtinimas reduktoriaus mažas, tad ir stabdo silpnai. H tiltas skirtas iki 3-5A, varikliukai su viena LiPo cele tik 1,5A teprašo, tad turiu kur plėstis.

    Parašiau trumpą programėlę pratestavimui: pirmyn, atgal, keirę, dešinę, dešinę kairę. Lekia kaip viesulas, nežinau ar tai labai gerai, nes teks padirbėt, kad sensoriai laiku spėtų suveikt ir komandą atlikt atitinkamai pagal situaciją. 

    Dar vienas trūkumas, kad ratai praslysta (nors ir nutekinau buvusį protektorių) ir reduktoriai turi laisvumo, taigi atlikęs komandų seką teoriškai robotas turi atsidurti pradinėje padėtyje, o ne visada taip išeina. Bet kai veiks sensoriai nemanau, kad tai bus didelė bėda, nes tada botas orientuosis pagal situaciją. Gal ateitį reiks enkoderius į ratus sudėti, kad skaičiuotų kiek apsisuka ratas, kad stabiliai judėtų, tačiau nuo praslydimo nemanau, kad tai padės, bet čia jau palikim ateičiai.  Reiks dar su laiku pakeist akumuliatorių į kokį dviejų celių LiPo bent 1000mAh, bet dabar ką turėjau, tą sudėjau.

    Robotukui suteikiau ir beprasmį kvailoką vardą "SCHOOLGIRL" - mokinukė. Kadangi tai pirmas mano robotukas, ant kurio mokinuosi robotikos pagrindų. Tikiuosi perkąsiu tuos miglotus bitus kuo greičiau...

Visi PCB LAY bei JPG failai yra archyve, kas norite prašom siųskitės, nesidrovėkit. ;)

    Tiek šį kart.