Magnetinis garso nuėmėjas gitarai (blade pickup)

05/02/2011 14:48

 

Truputis teorijos:

Magnetinis garso nuėmėjas yra feromagnetiko šerdis (geležies/ferito) ant kurios suvyniota daug laidininko vijų. Magentinis garso nuėmėjas veikia elektromagnetinės indukcijos principu. Daugumai yra tekę matyti elektrinės gitaros garso nuėmėjus, tai ir yra magnetiniai garso nuėmėjai. Po kiekviena styga yra po mažą metalinį strypelį, virš kurio susidaro magnetinio lauko linijos (strypelis įmagnetintas), kurias kerta vibruojanti styga, todėl magnetinis srautas kertantis apviją (suvyniotą apie strypelius) kinta ir dėl to apvijoje susiindukuoja (susikuria) elektros srovė, kurią sustiprina gitaros stiprintuvas ir paduoda į garsiakalbius.

 

Magnetinių gitaros garso nuėmėjų yra keleta tipų, iš kurių išskirčiau tris:

  • Šerdis viena visoms stygoms, apvija viena (blade tipas.
  • Šerdys po vieną kiekvienai stygai, apvija viena aplink visas šerdis.
  • Šerdys po vieną kiekvienai stygai, apvijos po vieną aplink kiekvieną šerdį.

Norintys daugiau informacijos apie magnetinius garso nuėmėjus galite pasiskaityti skyrelį "Skajos užrašai".

Aš pateiksiu aprašymą, kaip pasidaryti vienos apvijos, vienos šerdies magnetinį BLADE tipo gitaros garso nuėmėją, akustinei gitarai.

Pirmasis magnetinis garso nuėmėjas buvo sukurtas būtent tokio tipo. Turbūt dėl jo paprastumo...

Šiam projektui prireiks:

Metalinio ląkštelio, kurio matmenis reikėtų pasirinkti patiems, turint omenyje, kad plotis turi būti ~ 5mm didesnis nei jūsų gitaros atstumas tarp 1 ir 6 stygų. Storis nuo 3mm iki 5mm. Aukštis nuo 15mm iki 40mm.

Magnetėlio.

Plonos varinės lakuotos vielos. Svarbiausia kad ji būtų padengta laku, tinka iš senų variklių, garsiakalbių, transformatorių, o galima nusipirkti ir www.lemona.lt bei kitose elektronikos prekių paduotuvėse. Kuo plonesnė, tuo geriau (0,01mm-0,02mm skersmens).

Plastikinio, medinio rėmelio šerdžiai įstatyti.

Lituoklio, lydmetalio, kampinio šlifuoklio, ar metalo pjovimo staklių.

 

Procesas

Pirmiausia reikai išsipjauti pasirinktų matmenų šerdį. Tinka bet kokia geležis, plienas (alimas, varis ir t.t. netinka). Patikrinti ar turimas metalas tiks galite magnetu, jei tą metalą megnetas traukia, tiks, jei ne, meskite tą metalą į šalį. Pjovimo proceso neaprašysiu, manau ir taip viskas aišku. Tik galiu perspėti, kad  aukštis reikia parinkti pagl turimos vielos storį, kuo storesnė viela, tuo didesnis aukštis, kad tilptų daugiau vijų (vijų turės būti ~1000-5000 riboje).

Vėliau pagal jau išpjautą šerdį jums reikės pasidaryti rėmelį, kuris jūsų turimą šerdį laikys gitaros skylėje. Tam reikalui tinka plastikas, medis, stiklo pluoštas ir kitos nelaidžios elektros srovei medžiagos. Kad viskas atrodytų profesionaliau pasirinkau juodmedį.

    Juodmedžio kaladėlė.

 

Pasidarę rėmelį ir į jį jau įklijavę ar kaip kitaip įtvirtinę šerdį, rėmelio paviršių kuris bus po stygomis nulakuokite. Arba bent šerdies viršutinę dalį padenkite laku ar dažais, nes kitu atveju, pirštu palietus nuėmėjo šerdį pasigirs bjaurus zirzimas. Apatinę šerdies dalį ant kurios vyniosime varinės vielos apvijas apvyniokite izoliacija. Dabar jūs turite turėti kažką panašaus:

 

Toliau jums reikės pasigaminti apatinį rėmelį. Jį galite gaminti iš tų pačių medžiagų kaip ir viršutinį rėmelį, tačiau aš pasirinkau vario tekstolito gabalėlį (galite pirkti jo bet kokioje elektronikos prekių parduotuvėje, lemona.lt , evita.lt ...). Vario tekstolitą rinkausi todėl, kad vėliau prie jo bus galima prilituoti apvijos vielą, bei laidą iki lizdo. Apatinis rėmelis gali būti mažesnis nei viršutinis. Rėmelio plotis lems, kiek vijų tilps į rėmelį. Apatinis rėmelis atrodo taip:

Galiausiai ant šerdies užmovę ir įtvirtinę apatinį rėmelį galite pradėti vynioti apvijas. Pats bandžiau vynioti pritvirtinęs rėmelį prie elektrinės drėlės, variklių pagalba, bet patogiausia ir kokybiškiausia gavosi vyniojant ranka. Reikai ne mažiau 1000 vijų, nes kitu atveju signalas gali būi per silpnas. Vyniokite tol, kol vijos pasieks apatinio rėmelio plotį.

Vyniojimo proceso metu:

Po apatiniu rėmeliu palikau šerdies atbrailą, ant kurios vėliau tvirtinsiu magnetėlį. Magnetėliai gali būti bet kokie, geriausia kuo stipresni. Jei dėsite ne vieną magnetėlį, o kelis, reikėtų atkreipti dėmesį į jų poliškumą. Magnetėlius reikia tvirtinti taip, kad jų pietiniai ir šiauriniai poliai sutaptų. Polius galima patikrinti kompasu.

Šeši mano turėti magnetai tiko puikiai, dėl savo formos ir stiprumo:

 Gauto nuėmėjo apvijos galus prilituokite prie ekranuoto laido. O kaip įstatyti lizdą galite pasiskaityti čia (staripsnio pabaiga).

Štai kaip viskas atrodo sumontavus:

 

P.S. Keisdami apvijų skaičių, šerdies matmenis ir vielos storį keisite įvairias nuėmėjo charakteristikas, taigi galite eksperimentuoti.