"Kojos" robotui

15/02/2013 20:32

    Kaip jau minėjau pradedu po truputį programuoti mikrovaldiklius, naudodamas C programavimo kalbą. Sekasi gana lėtai, nes nėra tokio "mokytojo", kad patartų ir pamokytų. Kažkaip dėstytojai tik moja ranka ir nurodo literatūrą. Tai taip ir darau, vartau internetinius puslapius ir po truputį stumiuosi į priekį. Pažaidžiau su LED mirksinimais, sunkiai, bet šį tą išpešiau ir iš 4x4 led matricos, užprogramavau mažo DC varikliuko PWM valdiklį. Taigi manau laikas kažkaip labiau pritaikyti savo žinias ir pagaminti robotuką. Bus žinių išbandymas, galimybė panaudoti sensorius ir gera "platforma" toliau mokintis programavimo...

    Pradžiai mąstau apie paprastą kliūčių vengiantį botą su IR sensoriais. Kas labiausiai erzina ir nekyla rankos imtis - važiuoklė, "kojos" robotui. Žaisliniai reduktoriniai varikliukai roboparduotuvėse parsiduoda po 20LT, plius dar ratukai po 10-20Lt. Taigi norint padaryti robotukui važiuoklę su dviem varomais ratais reikia minimum 50Lt. O mano mintis buvo daryti robotą varomą dviejų variklių ir keturių ratų. Valdymas būtų kaip tanko, sukantis veda tarkim kairieji ratai, o du dešinieji tuo metu stabdomi.

    Nenorėdamas mokėti 50Lt išrinkau turimus RC žaislus ir pradėjau rinkti reduktorius važiuoklei. Galų gale gavosi kažkas judančio. 

    Pajungiau nuotolinio valdymo schemą ir pratestavau botuko važiuoklę. Visgi didelis triukšmas, viena pusė kiek sunkiau sukasi nei kita, užtai robotukas negali tiesiai važiuoti. Be to labai mažas aukštis. Kilimas ar trupinys jau bėda. Teko ieškoti kitos išeities. Prisiminiau seną žaislų parduotuvę prie Naugarduko žiedo. Nuėjau pasidairyti ir brokuotų žaisų lentynoje radau tokiu pačiu principu važiuojančią RC mašinėlę už 10Lt. Nebuvo akumuliatoriaus ir pulto. Praardęs pastebėjau, kad turimas žaislas labai panašus mano gamintam robotukui. Tačiau buvo gerokai didesni ratai ir galingesni motoriukai. 

 

    Priedo turėsiu baisiai mandrą korpusą, kai nusukiau visus spalvotus pagražinimus. Taip pat susiradau 1000mAh 15C LiPo akumuliatorių. Krovimo schemutė ir visos apsaugos užlituotos ant pačio akumo šynų, tad telieka paduoti 5V ir smagiai kraunasi. Botas gal kiek per greitai lekia, tačiau greitį galėsiu pakoreguoti naudojant PWM.

    Toliau lieka sensorių bei roboto elektronikos lipdymas!