Gitaros "Ibanez performance PF10-CW" restauracija ir įgarsinimas

15/09/2011 19:49

 

Restauracijos komentarai, patarimai, pasiūlymai, aprašymas

 
 

Įžanga (kas nesigilinat į asmenines smulkmenas, praleiskit)

 
Taigi prasidėjo studijos universitete Vilniuje (kas dar neskaitėte, gyvenu Utenoje). Užsinorėjo pagroti bendrabutyje, nes karts nuo karto atsiranda laisva valandikė, kurią norisi praleisti naudingai. Gitara kuri guli namuose groja tėtis. Be to nelabai norisi gerą gitarą tampytis į bendrabutį. Nepatogumai kelionėje (visgi nemažas griozdas) ir bendrabučio sąlygos, galimi vakarėliai bei studentiškas gyvenimas gali pribaigti gerą gitarą. Tad nutariau nusipirkti padėvėtą gitarą už kuo mažesne kainą kuo geresnės būklės. Pirmiausia po poros savaičių kasdieninio (po kelis kartus per dieną) skelbimų vartymo radau gerą akustinę "Tenson" gitarą. Trūkumas - nėra 3 stygų tempimo mašinėlių ir stygų. Kaina 30Lt! Deja pavėlavau pora valandų... Savaime suprantama, geri dalykai už maža kainą greit išgraibstomi. Vėliau po mėnesio aptikau puikaus stovio "Ibanez performance PF10-CW" gitarą, kurios pradinė kaina buvo 170Lt, vėliau gerokai nusiderėjau (neviešinsiu kiek (: ). Nuotraukose atrodė gerai, tik į akis krito ant grifo priklijuota juoda plėvelė, kuri kaip teigė savninkė "kad neslystų ranka".

Atvažiavau, apžiūrėjau ir radau broką. Plėvelėje matomi įdubimai aiškiai rodė paslėptus įskilimus. Savininkė nieko nežinojo, nes žmogus kuris pardavė jai gitarą teigė, kad plėvelė yra tam, kad neslystų ranka. Bet pasiūlymas geras, o be to neaišku ar įdubimai dėl grifo lūžio ar tiesiog apdaužymų... Taigi sandėris įvyko - gitara gauta, laikas griebtis darbo!
 

Žingsnis I - broko ieškojimas

 
Su minėta plėvele gitara atrodė padoriai, bet knietėjo išsiaiškinti, kas po ja slypi. Smalsumo vardan bei išsiaiškinti ar verta nerimauti dėl to kas po ja. Plėvelė buvo tarsi plastikas, tačiau gerokai pakaitinus suminkštėja. Vargais negalais ją pašalinau, žinoma su lako dalimi. Paaiškėjo blogiausia - gitaros galva buvo nulaužta ir suklyjuota epoksidiniais klyjais. Po tikrinimų pasirodė sutvarkyta gana tvirtai ir patikimai, grifas nesivaržo, nepersisuka ir neišsilenkia, vadinasi pagrindinė problema išsisprendžia. Tačiau darbas atliktas labai neestetiškai. Plyšiai aplyginti medžio kreidine špakliuote, o kad nesimatytų kas ten slypi viskas buvo paslėpta po plėvėle.

Plius prie viso šito prisideda nuskeltas galvos kraštelis, nuskilęs lako sluoksnis prie viršutinio tiltelio, apibrozdinti galvos kraštai, atplyšęs bei subraižytas mediatoriaus skydelis (ang. pickguard), apsioksidavę stygos ir aptrinta grifo priekinė pusė. Bet pats gitaros kūnas puikiausias.

Gitaros kūnas idealios būklės (Ievos, buvusios savininkės nuotrauka)
 

Žingsnis II - broko taisymas

 

Mediatoriaus skydelis (pickguard)

Mano gitaros pickguard'as buvo gerokai atšokęs ir susibraižęs. Gerai pamąstęs nusprendžiau, kad jis nelabai reikalingas, tad nutariau jį pašalinti. Pirma problema - pickguard'as labai stipriai priklyjuotas, tad neapdairiai elgiantis galima sugadinti po juo esantį laką. Patarimas - plaukų fenu šildykite picguard'ą ir nenutraukdami šilumos atsargiai jį plėškite prieš tai aptikę labiausiai atšokusį kraštelį. Tokiu atveju liks klyjų sluoksnis ant gitaros, tačiau nepažeisite lako. O likusį klyjų sluoksnį nesunkiai pašalinsite medicininiu spiritu arba pigiu daug spirito sudėtyje turinčiu odekolonu.
PERSPĖJIMAS: Jei gitara antikvarinė ar tiesiog gana ilgai stovėjusi saulėje, ar netgi kambario apšvietime po pickguard'u gali būti šviesesnis lakas, tad liks dėmė. Tokiu atveju geriau bandykite klyjuoti atšokusį kampą (jei toks yra) gumos klyjais be acetono ar kito stipraus tirpiklio, o subraižymus poliruokite.
 

Grifas

Vienintelė mano išeitis šalinti senąjį laką ir dažyti nauju. Pasikonsultavus su išmanančiu gitarų restauratoriumi Andrej Kovalskij-Čurkin (https://www.kovalskij.lt) jis man patarė pašalinti laką nuo viso grifo arba dažyti ne senąją spalva, o juoda arba labai tamsiai ruda ir tada lakuoti. Tačiau norėjau senosios spalvos. Tad iškilo problemos su balta špakliuote (ant kurios nesiteps spalva) ir senojo lako likučiais. Pirmiausia peilio viršūne iškrapčiau senąją špakliuotę, didesniuose įtrūkimuose išpjoviau didesnes pleišto formos skyles. Šias skyles užtaisiau medžio lipalu įklyjuodamas mažus medžio gabalėlius. Taip pat padariau ir su nuskeltu galvos kampeliu. Apšlifavau šias medžio kaladėlės ir sulyginau su medžio paviršiumi. Medis užpildytas medžiu, tepsis ir beicas ir spalva panaši. Pašveites šiek tiek senojo lako, jo dulkes sumaišiau su lipalu ir gauta mase užtepiau smulkesnius tarpelius.

Vėliau pašalinau senajį laką tiek, kiek maniau reikia. Palikau užrašą ir laką link gitaros kūno, padarydamas perėjimą. Sulyginau grifo paviršių. Šiam žingsniui galioja paprastos taisyklės darbui su medžiu: švitrinis naudojamas einant nuo stambaus iki smulkaus grūdėtumo, švitrinama ranka (be kieto švitrinio laikiklio), galima naudoti minkštas švitrinio kaladėles. Firmos užrašas ant galvos buvo po keleta lako sluoksnių, tad galima švelniai pašalinti ploną senojo lako sluoksnį nepažeidžiant užrašo.

Restauratoriaus rekomenduotoje parduotuvėje "RowanBest" (https://www.rowanbest.lt) Vilniuje nusipirkau aliejinio pagrindo "118 Dark Mahogany" spalvos beico indelį. Kaina berods 27Lt 236ml. Visam grifui neišnaudojau net 1/5 indelio. Šį beicą galima tepti keliais sluoksniais, kaip ir dariau aš, kol pasiekiau reikiamą spalvą. Patarimas: Prieš dažydami ar beicuodami apsaugokite tas gitaro dalis, kurios nebus dažomos, tinka politilenas ir lipni popierinė juostelė. Beico tepimui naudokite smulkų paraloną. Jei naudosite teptuką jį galima išplauti muilu ir naudoti vėl. Sluoksnis beico džiūna apie 5h iki kito sluoksnio tepimo, prieš lakuojant laukti ne mažiau parą.
Perėjimas gavosi geras, spalva pasiekta. Viena bėda, ryškiame saulės apšvietime šiek tiek matosi senosios spalvos ir beico skirtumai, tačiau kambario apšvietime praktiškai neįžiūrima. Optimaliausias variantas visgi šalinti senąjį laką nuo viso grifo ir dažyti naujai be perėjimų.

Lakavimui naudokite aliejinio pagrindo blizgų permatomą laką. Jei pirksite minėtoje parduotuvėje pasiruoškite apie 50Lt 1l lako. Mažesnių kiekių nėra. Jis puikiai išsilygina, nelieka drūžių nuo teptuko. Tačiau džiūna labai ilgai, apie 24h, o kol pilnai subręsta (sukietėja) turi praeiti bent pora savaičių. 3-4 sluoksniai - kokybė garantuota. Prieš kiekvieną naują sluoksnį lako, jau esantį pašiauškite smulkiu (600-700) švitriniu. Pats naudojau aerozolinį laką. Atrodo puikiai, tačiau lakas labai neatsparus mechaniniam poveikiui, greit braižosi, lupasi. Skaudi bet ištaisoma klaida.

 

Grifo priekio (fretboard'o) tvarkymas

Fretboard'as buvo gerokai apsinešęs nuosėdomis, pirštų odos ir prakaito likučiais. Juos nuvaliau indų plovimui skirta kempinėle, aštriaja, šveitimui skirta jos puse su trupučiu indų ploviklio, nenaudojant vandens. Tačiau tada fretboard'as pabalo, o kad jam suteikti buvusią spalvą nutepiau jį prieš tai naudotu beicu ir po 2min nuvaliau beicą sausu skudurėliu. Beicas panaikino balkšvą spalvą ir neliko jo sluoksnio, kuris vėliau galėtų tepti pirštus, negražiai susibraižyti ar tepti stygas.
 

Stygų tvarkymas

Kaip minėjau stygos buvo baisiai patamsėjusios, apsioksidavusios. Matomai gitara buvo laikoma drėgnokomis sąlygomis, ar tiesiog pora metų nebuvo naudojama. Stygų šarvo tarpeliuose nuo pirštų susikaupęs prakaitas ir jame esančios druskos bei riebalai nulemia stygų oksidaciją net ir sausomis sąlygomis. Jei stygos pastoviai naudojamos, jos nusišveičia nuo pirštų ir nespėja apaugti oksidu. Mano atveju jos nebuvo naudojamos mažiausiai metus... Oksidui šalinti ir stygų spalvai grąžinti yra specialios chemijos, kurią galima įsigyti muzikos prekių parduotuvėse, už gana nemažą kainą. Tačiau, būdamas studentas nenorėjau papildomų išlaidų ir radau pukią išeitį! Ta pati indų plovimo kempinėlė (aštrioji jos pusė) ir indų ploviklis, visai be vandens. Stygą nuimkite, į darbinį stalą įkalkite ploną vinį, ant kurio užsimautų stygos gale esantis žiedelis ir viena ranka temptadi stygą kita ją šveiskite kempinėle. Po 10min darbo visos 6 stygos blizgės kaip naujos. Po šveitimo išplaukite kempinėlę ir vos sudrėkinę dar kartą nušveiskite stygas, kad pašalinti ploviklio likučius. P.S. Dėkoju draugei už stygų valymą! ;)
 

Žingsnis III - įgarsinimas

eBay elektroninėje parduotuvėje už 7-12$ galima nusipirkti įgarsinimo komplektėlį. Į jį įeina priešstiprintuvis su ekvalaizeriu ir garso reguliavimu, kurį maitina 9V elementas (girdėjau elemento pakanka beiveik metams gana dažnai grojant), "under saddle" garso nuėmėjas, kuris tvirtinasi galiniame tiltelyje, po balneliu, lizdas ir klyjuojamas laikiklis laidams, kad jie nesiamskatuotų gitaros viduje. Pliusas, neskaitant kainos, yra tas, kad garso nuėmėjas nesimato ir nereikalauja didelių modifikacijų, įmontuojamas paprastai, bei šio tipo nuėmėjai duoda labai skaidrų ir giedrą toną. Kiek teko patirti jie taip pat nėra labai jautrūs fonavimui ir generacijai, priešingai nei mikrofonas.

Nuotrauka iš eBay.com svetainės
 

Garso nuėmėjo montavimas

Atleiskite ir nuimkite visas stygas. Vėliau išimkite balnelį (ang. saddle). Viename šio plyšio gale išgręškite 4-5mm skylutę, pro kurią versis nuėmėjo laidas. Slankmačiu pamatuokite nuėmėjo storį, storiausioje jo vietoje (kai kurie būna dantyti). Vėliau ant balnelio šono atsižymėkite ribą, iki kurios reiks suploninti balnelį, kad kompensuoti nuėmėjo storį. Tai patogu padaryti brėžiant adata, nes taip bus mažesnė paklaida, nei žymint pakankamai stora markerio linija. Vėliau ant kieto lygaus paviršiaus pvz. stiklo ar storai lakuoto stalo pasidėkite 100 nunerio švitrinio popieriaus lapą. Jį pritvirtinkite ir pamažu spausdami trinkite balnelį, kol pasieksite pažymėtą ribą. Lygus paviršius reikalingas tam, kad balnelio apačia būtų kiek įmanoma lygesnė. Jei balnelio apačia bus išlenka, gausite netolygų skambesio pasiskirstyma tarp stygų, vienos skambės garsiau už kitas. Baigę darbą įstatykite nuėmėją, o virš jo balnelį. Jokiu būdu nenaudokite klyjų!

Įstatytas nuėmėjas
 

Ekvalaizerio pultelio montavimas

Šis darbas reikalauja kantrybės ir atsargumo, kadangi gitaros šone teks daryti skylę. Pradžioje grai išsimatavę pultelį išsikirpkite skylę kartone. Skylė turi būti kuo siauresnėm kad tik tilptų pultelis. Vėliau nustatykite vietą gitaros šone, kuri būna viršuje, kai įprastai laikote gitarą, kurioje pultelio išraitymai dera su gitaros išlinkimais. Vėliau pasiėmę kartoninį šabloną pasirinktoje vietoje pasižymėkite skylės kontūrą. Kadangi dantyti įrankiai gali suskaldyti laką bei medieną aš naudojau paprastą aštrų peiliuką laužomais ašmenimis, tinka ir skalpelis. Kuriuo palengva aprėžiau kontūrą ir po truputį gilindamas griovelį palei kontūrą išpjoviau skylę.

Įstatęs pultelį išgrežiau 1mm skylutes jo kampuose ir plonais medvarščiais (būna komplekte) įtvirtinau pultelį gitaros šone.
 

Lizdo įstatymas

Lizdo įstatymas gana paprastas. Tiesiog išgręškite reikiamo storio skylę ir įstatykite lizdą, bei įtvirtinkite jį veržle (būna komplekte). Svarbiausia pasirinkti tinkamą vietą lizdui. Jokiu būdu nedarykite lizdo gitaros gale per vidurį, ten yra stora medžo kaladėlė, pro kurią lizdo sriegis neišlys lauk. Rinkitės žemesnįjį gitaros galo kampą. Jį rinkitės taip, gad gitarą pastačius ant žemės į lizdą ikištas laido kištukas neužsilaužtų.