ATX PSU modifikacija - įtampos didinimas

18/03/2014 22:55

    Dirbant su elektronika dažnai prireikia galingo maiitnimo šaltinio įvairiems prietaisams užmaitinti. Pasirinkimas yra didelis transformatorius, geriausia toroidinis dėl mažesnių gabaritų. Tačiau transformatoriaus svoris ir kaina ganėtinai kandžiojasi, tad kitas labai geras variantas yra impulsinis kompiuterio PSU (ang. Power Supply Unit). Jų kainos yra apytiksliai 50Lt už 300W PSU jei perkant naują ir apie 10Lt 300W panaudotas, tuo tarpu 100w toroidinis trafas kainuoja apie 50-90Lt. Taip pat iš ATX PSU išeina trys didelės galios linijos: 3.3V, 5V ir 12V bei mažos galios -12V ir -5V (0.5-1A). 

    Kitas impulsinių transformatorių privaluams prieš įprastinius yra jų apvijų maža ominė varža, vadinasi apkrovus impulsinį maitblokį gaunamas mažesnis įtampos kritimas ir gaunami mažesni nuostoliai. Taip pat standartinis ATX PSU turi apsaugas nuo trumpo jungimo ir viršįtampių. Kas šiuo atveju yra ne visada patogu. Nes norit padidinti PSU įtampą daugiau nei 14V neleidžia įmontuotos apsaugos. 

PSU jungtis

    Tad norint tokį maitinimo šaltinį panaudoti savo reikmėms gali prireikti atlikti modifikacijas. Pirmas dalykas kurį reikia žinoti yra tai jog norint paleisti ATX PSU pirmiausia reikia užtrumpinti PS_On (žalias laidas) į žemę, priešingu atveju PSU būna ramybės režime (stand by). Dabar jau galima naudotis šiuo maitinimo šaltiniu. Tačiau norint pakeisti įtampą ar įšjungti trumpo jungimo apsaugą reikią lysti į dėžutės vidų.

 

 

 

    PSU modifikacija

    Ši schema tinka Green Tech MAV300W ir Micase WR300 (pastarasis paties išbandytas), tačiau manau yra ir daugiau modelių kurie remiasi ta pačia schema (kinai...). Norint padidinti įtampą užtenka pakeisti rezistorius R48 (sumažinti) ir R43 (padidinti), tačiau tokiu atveju įtampą padidinus daugiau nei iki 13-14V maitinimo šaltinis nepasileis, suveiks viršįtampio (OVP - Over Voltage Protection) apsauga. Norint sumažinti įtampą R48 reikia didinti, o R43 mažinti. Jei įtampą reikia paderinti nežymiai galima keisti tik vieną rezistorių į atitinkamą pusę (mažinti/didinti). Tačiau net ir mažinant įtampą ties tam tikra riba PSU vėl nepasileis nes suveiks per žemos įtampos apsauga (UVP - Under Voltage Protection). Šioms apsaugoms realizuoti yra naudojama TL494 arba KI494 (analogiškos) mikroschemos, vadinami supervisor'iai. Šias mikroschemas visiškai išimti negalima, tačiau galima atjungti jų įtampos stebėjimą, tai padaryti galima atjungiant R52 ir D17. Bet tokiu atveju atjungiama ir trumpojo jungimo apsauga, tai kartais gali būti pliusas, kartais minusas, nes dabar ilgesniam laikui užtrumpinus šaltinio išėjimą galimas gaisras, sprogę tranzistoriai ir/ar apsilydę laidai. Tačiau dabar įtampą galima užkelti iki 20-25V (man pasisekė pasiekti 21.5V stabiliam režime). Norint dar didesnės įtampos reikia modifikuoti ir patį transformatorių T3. Taip pat primenu, jog didinant įtampą virš 15-16V reikia išėjime stovinčius 16V elektrolitinius kondensatorius pakeisti į 25V, kitaip jie po ilgesnio naudojimo gali sprogti.

    Galimas ir kitas variantas - tai reguliuojama įtampa su vienu ar dviem potenciometrais, tam reikėtų R48 ir R43 pakeisti į potenciometrus. Tik tokiu atveju dar papildomai suosekliai kiekvienam potenciometrui įdėčiau po rezistroių nuosekliai, kad parinkti max/min įtampos srėžius. Beje keičiant minėtų rezistorių varžų santykį keičima ne tik 12V išėjimo įtampa bet ir kitų (5V ir 3.3V) išėjimų. 

    Mano modifikuotas maitblokis bus naudojamas reguliuojamam dviejų kanalų maitinimo šaltiniui, laukite tęsinio...

    Jei turite klausimų galite rašyti per formą pagrindiniame puslapyje.