Minimalistinė laboratorija

09/03/2013 13:51

    Užsiimant elektronika vien tik multimetro ir lituoklio negana. Norint kažką rimčiau ištirti, patikrinti, suderinti dažnai prireikia stebėti signalus. Tiek analoginių tiek skaitmeninių signalų dažnį, amplitudę, formą. Šiuo atveju labai praverčia oscilografas. Turėjau kokius ketverius metus senuką H313, tačiau nei jis tikslus buvo (pagyvenęs toks), nei patogus suderint. Jei signalas švari sinusoidė, viskas gerai, tačiau jei tai bent kelių harmonikų triukšmingas signalas - viskas mirgsi blyksi ir "plaukioja". Be to ir dažnis menkas, tik iki 1 MHz. O čia kaip tik draugas parekomendavo skelbimą, kuriame buvo pardavinėjamas C1-112A oscilas - multimetras. Truputį pasiderėjęs sutariau dėl 100Lt. Ir kitą dieną nusipirkau. Taip pat tą pačią diena pardaviau saviškį už 40Lt. Biznis išėjo neblogas. Naujasis oscilografas matuoja varžą ir įtampą, bei dirba kaip oscilografas. Gerai išlaikytas, su originaliomis jungtimis ir laidais. Tad dabar jau truputį geresnės sąlygos dirbti. Didesnis ekranas, lengviau derinasi, tikslesnis, platesnis dažnių diapazonas, kuriuos galima stebėti.

    Prie visko dar užmačiau neseniai "Dipolinoje" (Žirmūnuose) rinkinuką už 23Lt, kurį sudaro lituoklis 30W, papildomas jo antgalis, alavo-vario bešvinis aukštesnės temp. lydmetalis ir lydmetalio nusiurbėjas su papildomu antgaliu. Lituoklis kaip pasirodė net 20W sunkiai tepasiima iš tinklo, tad teko truputį paderinti kaitinimo elementą. Atsargiai nuvyniojęs žėrutį šiek tiek patrumpinau nichromo vielą ir gavau norimą galią. Su laiku reiks pasidaryti reguliatorių lituokliui. Taip pat pakeičiau originalų kietos izoliacijos laidą į plonesnį, nekeisdamas vario skerspjūvio ploto.     

    Turiu ir trečią ranką, kurią man padovanojo mano mergina. Tikrai patogus daiktas - ir stovas lituokliui ir dar ploštę lituojamą palaiko, vadinasi mažiau apdegusių pirštų. 

    Dar vienas daiktas, be kurio neišsiverčiau yra reguliuojamas maitblokis. Čia pasitarnauja modifikuotas laptopo įkroviklis su LM338. Įtampa 1,2-15V ribose, 3A, ~25W darbinės galios, maksimaliai iki 70W. Mažas be papildomų matavimo prietaisų, tačiau to visai pakanka.

    Planuose dar talpos-induktyvumo matuoklis, lituoklio temp. reguliavimas ir signalo generatorius, bent trikampio ir stačiakampio, o gal ir sinusą sugalvosiu...