AVR maketinė plokštė

15/02/2013 14:43

    Jau nemažai laiko užsiiminėju elektronika, tačiau prie skaitmenos niekad nelysdavau. Nebandęs, nemoku už tai ir neįdomu... Tačiau kaip bebūtų, šiais laikais valdymo įrenginiams analoginė elektronika jau morališkai ir technoogiškai atgyvenusi. Studijuoju elektroniką, todėl supratau, kad be skaitmeninės elektronikos niekur nepraslysiu nei per studijas, nei po jų. Kadangi per paskaitas praktikos neįgausiu, nutariau pasigaminti bandomąją plokštę, tiek programavimo tiek pačios skaitmeninės elektronikos žinių gilnimui.

    Maketinei plokštei nutariau naudoti AVR šeimos mikrovaldiklius. AVR šeimos mikrovaldikliai gana populiarūs hobiistų pasaulyje, todėl bus galima rasti daug informacijos, bei kodo pavyzdžių. Taip pat AVR turi daugiau nemokamos programinės įrangos nei kita populiari mikrovaldiklių šeima PIC.

    Nutariau, kad pati maketinė plokštė turi turėti kiek galima patogesnį ir universalesnį priėjimą prie I/O portų, turėti atskirą maitinimo įtampos stabilizatorių, kad galėčiau užmaitinti nuo įvairių šaltinių, išorinį rezonatorių. Taigi viską susidėliojęs mintyse nutariau imtis braižyti spausdintinę plokštę. Pavyzdį elementų išdėstymui ėmiau iš evilmadscientist.com svetainės.

    Gavosi štai toks rezultatas:

 

    Į "receptą" įeina 8MHz rezonatorius, lizdai kiekvienam išėjimui bei aibė laisvų tarpusavyje įvairiai sujungtų lizdų, kurie atstotų breadboard'ą mažoms testavimo schemutėms, kaip mirgčiojantys LED ar 7 segmentų indikatorius. Plokštė suderinta su DIP48 tipo ATMEGA 48/88/168/328 mikrovaldikliais.

    Papildomai pasigaminau 4x4 led matricą, 4 mygtukų matricą ir maitinimo modulį su L7805 įtampos stabilizatoriumi:

    Prie viso to pasigaminau saują sujungimo laidukų. Ploni variniai laidukai, lanksčia izoliacija bei jungimo kištukai (ang. extension headers), kurių kiekvienas apgaubtas termokembriku.

     Pamiršau paminėti svarbiausią atributą - USB programatorių. Kadangi LPT nešiojamuose kompiuteriuose nebėra, o stacionaras prieš 2 metus "parūko", reikėjo kažko, kuo būtų galima užprogramuoti mikrovaldiklį per USB. Buvo įvairių minčių. Galvojau apie paprasą AVR ISP programatorių su tuo pačiu ATMEGA8 mikrovaldikliu, kuris atlieka visą darbą. Tačiau po nekokių rekomendacijų persigalvojau. Teko girdėti, kad tokio tipo programatoriai neretai nedera su OS, trūksta draiverių, neveikia nuo USB šakotuvų ir dar visokių kuriozinių juokelių. Tad svarsčiau apie kiek geresnį STK500 v2 programatroių. Radau gana detalų aprašymą, kaip jį pasigaminti pačiam vieno Elektronika.lt forumiečio Xoom tinklapyje. Tačiau paskaičiaves, kiek tai kainuos (berods apie 50-70Lt), supratęs, kad programatorių taip pat reiks užprogramuot (neturiu kuo), nusprendžiau pasinaudoti ebay.com paslaugomis. Ir po mėnesio (gana ilgai keliavo, nors ir ne šventės buvo) gavau savo džiaugsmą už 55LT. Prie to pačio prigriebiau ATMEGA8 du čipukus po 1$ (pas mus ~10LT, 15LT jei DIP28) ir breadboardą 23x12.

    Na ir galų gale štai, galutinis rezultatas. Turime pilną rinkinuką pradedančiam mikrovaldiklių programuotojui:

 

    Na ir telieka kasytis galvą, sėdint prie AVR Studio 5 bandant užprogramuoti bėgančia LED eilutę... 

    Maketinės plokštės PCB galite rasti mano Archyve. Jei kils kokių klausimų, galite susisiekti per formą namų puslapio apačioje arba kontaktus prie aprašymo.